image Rituals: Calendari d’Advent II image Número 22: La Bota
  • ca
  • es

Rituals: Tió de Nadal

Avui, dia 24 de desembre de 2018 m’he trobat un tió al carrer, abandonat al costat d’uns contenidors i l’he adoptat. Ara el tinc a casa i celebrarà la nit de Nadal amb nosaltres.

dav

El ritual de fer cagar el tió m’ha portat a pensar en totes aquelles accions simbòliques on s’ha de picar per obtenir alguna cosa, llaminadures, dolços o regals, ja sigui el joc de trencar l’olla o la “piñata” a Mèxic. Sembla que l’origen de la “piñata”  és xinès i que fou Marco Polo qui el va introduir a Europa a través d’Itàlia.

A Mèxic la van portar uns monjos que hi van anar  a evangelitzar, segons ells simbolitzava els set pecats capitals per això moltes tenen, encara ara, set punxes, tapar-se els ulls representava la fe i l’acció de picar alliberar-se de la temptació. Els regals de l’interior, son la recompensa, el premi per la fe i la perseverança.

També Moisès va colpejar una roca i va obtenir agua per donar de beure als assedegats israelites que començaven a desconfiar d’ell i d’haver sortit d’Egipte, a queixar-se de la dura travessia pel desert,  i a dubtar d’arribar a la Terra Promesa.

Imagino que el tronc representa l’hivern i la mort, i els obsequis la vida nova, les verdes fulles i els fruits. El llamp, en moltes tradicions representa la guspira de la vida i el poder de fertilitzar la terra. Podem associar l’acció de picar amb el llamp, una forma de celebrar el poder  diví de la natura i el cicle de la vida.

    Related Posts
    • All
    • By Author