image Número 22. La Bota II image Número 13. El gorrito II
  • ca
  • es

Número 13. El gorrito

Sense oblidar-nos de la carta, estendrem la seva significació al barret en general, que a partir de la seva funció de resguardar-nos de les inclemències del temps, de la pluja, del vent i també del sol, esdevé en primer lloc símbol de protecció.

Una de les preguntes que ens podríem formular si ens sortís aquesta carta, podria ser: de què ens hem d’escudar, defensar, protegir… o pel contrari de què no ens cal fer-ho, i com alliberar-nos del temor desmesurat que sentim.

El nom de la carta, tal com està escrit, en diminutiu, (a Mèxic és freqüent fer servir diminutius) i fins i tot la imatge en un cop d’ull ràpid, ens poden remetre a una gorra infantil i accentuar la idea de protecció. Davant la vulnerabilitat, fragilitat, indefensió, innocència… d’un nadó es fa necessari incrementar l’acompanyament. En aquestes condicions podria esdevenir un senyal d’alerta, un crit d’atenció i una invitació ferma a cuidar-nos; o tot el contrari, a deixar-nos de cuidar tant i a treure’ns el “gorrito”, com una manera de trencar l’ou i sortir al món.

Carta número 13: El Gorrito

Recordo que de petita tenia un nino que duia una gorra de cop, era de palla, dura i resistent i tenia un llaç blau cel, “como no”… Antigament, aquestes gorres servien per protegir als infants que començaven a caminar.

De tota manera si la mirem amb més detall, la presència de les plomes li confereix un caire elegant i passa a semblar un barret de dama refinada i distingida.

Simbòlicament el barret també és símbol d’autoritat i de poder. El barret ens fa més alts, ens acosta al cel, una mica com la corona, que a més a més degut a la seva forma i al color daurat té un component solar i lleoní que la converteix en el barret dels barrets . Però la corona és una altra carta…

En aquest mateix sentit podem considerar els barretes dels mags, de les bruixes i de les fades, alts i acabats en punxa, cònics, apuntant cap al cel. Vestir-los representa estar més connectats amb les forces ocultes i ser més poderosos i capaços de realitzar fenòmens extraordinaris.

Podem recordar especialment el barret de copa del mag, d’on surten conills, coloms i el que faci falta. Si ens surt aquesta carta podríem aprofitar l’ocasió per demanar un desig, per posar consciència en els nostres anhels. O potser només en allò que necessitem.

Des d’aquesta basant màgica associada als barrets, em ve a la memòria una sèrie de quan era petita que es deia Pan Tau. En aquesta sèrie el protagonista, que si no vaig errada venia d’un altre planeta, vestia bombí, donava uns tocs al barret i l’acariciava, i aquests gestos li servien per créixer i convertir-se en humà o disminuir esdevenint un ninotet, aparèixer i desaparèixer, i per realitzar qualsevol altra acció màgica, sovint vinculada a salvar a algun nen o nena d’una situació difícil.

    Related Posts
    • All
    • By Author
    • By Category