image Pedres de primer plat image Día de Muertos
  • ca
  • es

La pedra III

Seguim tenint en compte la Bíblia, ara l’Antic Testament, en concret el somni de Jacob (Gn 28, 10-22) i la pedra que fa servir de coixí quan somnia  i sent que Déu li parla. La pedra apareix en aquest context com un símbol de la presència de la divinitat i des d’aquesta perspectiva assenyala un lloc sagrat.

Jacob en despertar-se, planta la pedra que ha fet servir de capçal, la consagra ungint-la amb oli i l’anomena  Betel , que vol dir “la casa de Déu”.

La pedra de Jacob em fa pensar en la Kaaba  de la Meca, la Pedra negra, lloc sagrat pels musulmans, lloc de peregrinació, un dels cinc pilars de l’Islam i cap on dirigeixen les seves pregàries. Altre cop la pedra per senyalitzar la presència de la divinitat; mentre l’home passa la pedra roman esdevenint símbol d’eternitat.

O també l’Omphalos grec, que es troba en l’oracle de Delfos i la pedra negra en honor a Cibeles.

Totes aquestes pedres serveixen també per orientar, fixen un centre, un punt de referència i d’aquesta manera ens fan possible determinar la nostra pròpia posició, d’on venim i cap on volem anar..

Els amuntegaments de pedres que trobem en els camins també tenen aquest propòsit, a més a més d’establir límits. Tampoc no podem oblidar que existeix una estreta relació entre l’ànima i la pedra, des d’aquesta perspectiva, aquests amuntegaments simbolitzen també l’ànima col·lectiva, la nostra presència juntament amb la de la divinitat. (Atman i Brahman).


Els menhirs, el lingam de l’hinduisme, els megàlits cèltics… participen d’aquesta significació a més a més de simbolitzar també la de força i l’energia.

A vegades, algunes d’aquestes pedres son considerades portadores de missatges, en tant en quant son meteorits, pedres que cauen del cel.

Per  acabar aquest apartat no podem oblidar l’Ara, la pedra consagrada que es troba col·locada en una cavitat de l’altar juntament amb relíquies de sants; ni la pedra sobre la que s’oferien els sacrificis a les divinitats; o fins i tot les pedres que deixen els jueus sobre les tombes enlloc de flors i que  simbolitzen el record viu i també la seva visió eterna de la vida. Mentre les flors es panseixen, les pedres romanen.

PROPOSTA: Escull una pedra per cada persona que hagi estat important a la teva vida i que ja no hi sigui. Mentre l’acaricies, agraeix tot allò que t’hagi ensenyat, que hagueu compartit. Retornar-li si ho veus necessari allò que no et serveixi. Es tracta d’una invitació a tenir-la present.

    Related Posts
    • All
    • By Author
    • By Category