image Número 5. El paraigües
  • ca
  • es

De Llibres i Oracles: I Ching. El Viaje vertical de Vila-Matas i Serotonina de Houellebecq

M’agraden les finestres que s’obren a l’infinit i ens mostren el Misteri, no tant perquè resolguin dilemes ni avancin esdeveniments, si no perquè ens conviden a reflexionar, i a vegades, fent-nos l’ullet, ens regalen pistes que ens poden ajudar a prendre decisions.

En majúscules podríem parlar de l’Oracle de Delfos consagrat a Apol·lo, on les pitonisses o Sibil·les oferien de forma críptica respostes als interrogants plantejats. També s’interpretaven el vol dels ocells, les vísceres d’animals morts o els somnis. En la Bíblia Josep, fill de Jacob aconsegueix sortir de la presó on estava captiu gràcies al la seva capacitat d’interpretar els somnis del faraó. El mateix Jacob, el seu pare, va somniar que ell era l’escollit mentre dormia al ras fent servir una pedra com a coixí; la pedra que va esdevenir la primera pedra d’un temple que consagrà a Déu (Betel).

Com sabeu, utilitzo les cartes de la Loteria Mexicana, una mica amb aquesta funció, però avui no vull parlar de les cartes si no de llibres, que per a mi també són portes a obrir per conèixer altres mons, miralls i finestres que mostren el Misteri.

El més clar és l’I Ching, el llibre de les mutacions, que ens serveix per consultar-lo davant dilemes i ens desvetlla el nostre inconscient, ho fa d’una forma simbòlica que ens possibilita una mirada més plena i oberta a l’hora d’escollir una opció, un camí…

Fa poc temps, llegia “El Viaje vertical “ d’Enrique Vila-Matas i allí el protagonista utilitzava la televisió de la mateixa manera, com un oracle que el guiava en aquest camí descendent…

Ara, m’he tornat a trobar amb el mateix en el llibre “Serotonina” de Houellebecq.

De llibres i Oracles

Els llibres poden fer també aquesta funció.

“En certes circumstàncies crítiques de la meva vida, Havia recorregut a una forma de telemància que jo mateix m’havia inventat, crec. Els cavallers de l’edat mitjana, més tard els puritans de Nova Anglaterra, quan havien de prendre una decisió difícil , obrien a Bíblia a l’atzar, posaven el dit sobre la pàgina a l’atzar i intentaven donar una interpretació al verset assenyalat i prendre la decisió en el sentit indicat per Déu. En aquesta línia, de vegades havia engegat el televisor a l’atzar ( sense triar el canal, només calia prémer la tecla On) i mirava d’interpretar les imatges que em transmetien.” Serotonina pàg.96

Per això avui obriré la Bíblia l’atzar i deixaré que em parli. Us convido a fer-ho a vosaltres amb el que esteu llegint en aquests moments o el primer llibre que us cridi l’atenció ….

No m’ha sortit res significatiu. Estic fent trampes. Necessito aprendre al valorar la sorra del desert a més a més de les perles Ho provaré amb el que estic llegint, “Digues un desig” de Jordi Cabré, premi Sant Jordi:

– Vens a ballar? – va proposar.
– Ara vols ballar’
– I tant- va continuar marcant Ella el ritme—Portes una màscara de dona, no et reconeixerà ningú.
– Jo ja fa molts anys que no…..
– Per això t’ho dic, burro.
I em va acostar la boca a l’orella:
– Sigues-tu-mateix

De llibres i Oracles

A ballar doncs!!!! I a ser jo mateixa!!!!!

    Related Posts
    • All
    • By Author
    • By Category